De eettafel is de plek bij uistek om samen te zitten. Of het nu gebeurt met vrienden, het gezin of de familie: het is een gezellig moment om samen te genieten en dat gebeurt het best met een heerlijke maaltijd en een goed glas wijn.
Naast gezellig tafelen wordt de eettafel ook nog voor andere doeleinden gebruikt. Zo kan ze dienst doen als studeertafel voor uw kinderen of kan u er ook een hobby op uitoefenen, een leuk gezelschapsspel spelen of andere leuke zaken.
Om deze zaken te kunnen uitvoeren is het belangrijk dat u licht hebt. Afhankelijk van de activiteit hebt u meer of minder licht nodig. Zo zal een etentje gezelliger zijn bij kaarslicht of heel warm licht terwijl er om te studeren meer licht vereist is. De intensiteit van het licht kan u regelen door een lamp hoger of lager te hangen. Hieronder vindt u enkele nuttige tips bij het bepalen van de hoogte van een hanglamp boven de tafel.
1) Hoogte van 60 – 80 cm boven het tafelblad
Algemeen wordt aangenomen dat de gemiddelde hoogte van een lamp boven de eettafel 60 à 80 cm is. Dit belet dat u tijdens het opstaan of zitten niet tegen de lamp botst. Afhankelijk van de situatie kan dit verschillen (zie hieronder onze bijkomende tips).
2) Hou rekening met de vorm van het tafelblad
Teneinde overal licht te hebben op het tafelblad is het aangewezen om een hanglamp te nemen die de vorm van het tafelblad volgt. Indien u een rechthoekige tafel hebt, neemt u best een langwerpige hanglamp; voor een ronde tafellamp neemt u best een ronde hanglamp.
Indien u toch liever een ronde tafellamp heeft of indien u een heel lange tafel hebt, kunt u ook 2 exemplaren naast mekaar hangen. Dit kan bijvoorbeeld met lantaarn hanglampen.
Mocht u meerdere exemplaren naast mekaar willen hangen, laat dan voldoende tussenafstand. Dit creëert de nodige rust. Als regel neemt u best dat u als tussenafstand telkens de diameter van de hanglamp neemt. Bijvoorbeeld voor 2 lantaarnlampen van 50 cm diameter laat u dus 50 cm tussenafstand.
3) Vermijd licht in de ogen
U kent het gevoel ongetwijfeld: wanneer u recht in een lichtbron kijkt, ziet u als het ware sterretjes en bent u even verblindt. Daarom is het belangrijk om de lamp op ooghoogte te hangen zodat u er niet recht in kijkt. Hou daarbij rekening met de gestalte van iedereen.
4) Gebruik warm licht of dimbare hanglampen
U kunt ook best kiezen voor dimbare hanglampen of hanglampen met een heel warm wit licht. Bij hanglampen met een vervangbare LED lamp kunt u zelf de kleurtemperatuur kiezen. Warm licht varieert van 2700 tot 3000 Kelvin. Heel warm wit licht is 1800 tot 2300 Kelvin. Er zijn ook LED lampen met dim to warm waarbij, wanneer deze gedimd worden, de kleurtemperatuur daalt van 3000 naar 2000 Kelvin. Dit soort licht is zacht en het vergroot bovendien de sfeer.
5) Kies een verstelbare lamp indien mogelijk
Bij een verstelbare lamp kunt u de hoogte zelf aanpassen. Dit gebeurt door middel van een glijsysteem dat zich nadien vast zet. Op deze manier kunt u de hanglamp aanpassen aan de gelegenheid. Dergelijke lampen zijn echter uiterst zeldzaam, zeker bij de grotere exemplaren omdat dit nogal delicaat is.
6) Maak een lichtplan
Eenmaal u bepaalt hebt waar alles in de ruimte wordt ingeplant, kunt u nadien de lichtbronnen plaatsen. U kunt hierbij spelen met de lichtintensiteit per ruimte. Bijvoorbeeld in een leeshoek kunt u gebruik maken van richtbare inbouwspotjes. Zorg ervoor dat u rekening houdt met de rest van de indeling van uw landelijke woonkamer. Hebt u bijvoorbeeld tafellampen of schilderijlampen in de buurt hangen, dan kunt u het misschien met iets minder licht stellen boven de eettafel.
7) Hou rekening met de grootte van de eettafel
Kies een hanglamp die niet de volledige breedte van de eettafel inneemt. Indien u dat wel zou doen kan het zijn dat u uw hoofd stoot wanneer u aan tafel gaat. Bovendien is het niet nodig dat de hanglamp zo breed is vermits deze ook zijwaarts licht geeft. Neem als indicatie dat de lamp de helft van de diameter van de tafel moet zijn.
8) Kies een blikvanger boven de eettafel
Licht is niet louter functioneel. Het creëert ook sfeer. Zeker aan tafel is het belangrijk om te kiezen voor een hanglamp die een warme sfeer uitstraalt.
9) Hou rekening met de stijl
Het spreekt voor zich dat uw interieur opgebouwd is met meubelen en tafels die op mekaar afgestemd zijn qua stijl. Dit geldt uiteraard ook voor de verlichting. Kies dus voor verlichting die past in het interieur. Wees ook niet bang om de nodige accenten aan te brengen. Soms mag een hanglamp contrasteren maar probeer zeker steeds rekening te houden met de landelijke kleuren voor uw landelijk interieur.
Geraakt u er nog niet uit? Contacteer ons dan gerust op het nummer +32 9 32 00 90 of via [email protected] .