De juiste landelijke kleuren zorgen ervoor dat u in uw woning tot rust kunt komen. Maar rust kan heel wat betekenen: soms hebt u fysieke rust nodig om goed te kunnen concentreren op uw werk, en andere keren wilt u juist innerlijk kalm en gezellig kunnen genieten van goed gezelschap, een spannend boek of een heerlijke maaltijd. En het zijn de kleuren die daar een gigantische invloed op hebben. Kleuren kiezen is daarom terecht een moeilijke opdracht. Dit artikel probeert alvast duidelijkheid te scheppen met wat kleuradvies.
De landelijke kleuren maken van uw interieur een gezellig plekje om in terug te trekken.
De psychologie achter kleuren in uw woning
Bij de inrichting van uw woning komen een aantal belangrijke elementen kijken. Kleur is daar één van. Maar uw interieur voorzien van het juiste kleurenschema is niet de eenvoudigste opdracht: achter elke kleur, elke tint en elke schakering zit een waarde. Een bepaalde emotie, een specifiek gevoel dat u naar voren kunt brengen. De psychologie van kleur is niet te onderschatten.
Vandaar dat u er vaak het hoofd over breekt wanneer u een kleur moet kiezen voor, bijvoorbeeld, het plafond. Of voor een mooie zetel. Of een serie wandlampen voor bij het terras. En terecht: onbewust houdt u wel rekening met dat gevoel achter die kleur. Maar schort er iets aan het geheel: een kleur kiezen voor één voorwerp is zo gefikst, maar een mooi evenwicht vinden in uw volledige interieur is een pak lastiger.
Daarom doet een goed kleuradvies wonderen. Een mooi evenwichtig kleurenschema kan een enorme boost zijn voor de gezelligheid en algemene gemoedelijke sfeer in uw interieur. Maar evengoed voor buiten. Die komen aan bod bij de landelijke kleuren, maar daarover verder meer.
Een mooi schema van landelijke woonkamer kleuren kan een boost betekenen voor de gezelligheid én uw humeur.
Bijgevolg draagt het ook bij tot een goed humeur. Bovendien kunt u er optische illusies mee versterken of wegwerken, afhankelijk van uw noden en wensen: u kunt een bepaalde ruimte groter doen lijken, een bepaalde structuur of richting aanduiden of meer licht binnenbrengen.
Kleuren kiezen voor uw woning: hoe begint u eraan?
Om makkelijker te bepalen welke kleur u waarvoor gebruikt, kunt u kleuren gaan onderverdelen in verschillende groepen of categorieën. Dat gaat een heel eind verder dan de verdeling tussen warme en koele kleuren.
Over kleuren bestaan tal van theorieën over hun psychologische en emotionele achtergrond. Maar in feite zijn er een aantal kenmerken die u vrij simpel kunt toepassen als basis voor uw inrichting. Verderop in de tekst kunt u specifieke toepassingen van bepaalde kleuren lezen. Maar laat ons van bij het begin beginnen. Alle kleuren kunt u opdelen in drie verschillende categorieën.
- Primaire kleuren zijn de echte basiskleuren. Alle kleuren vloeien voort uit een bepaalde combinatie ervan. U kunt er drie onderscheiden: geel, rood en blauw. Die kleuren zijn vaak dominanter in een interieur. Daarom gebruikt u ze best met voorzorg.
- Als u twee van die drie kleuren samenvoegt krijgt u de drie secundaire kleuren: paars, oranje en groen.
- Vanaf dan vloeit het in feite voort in het oneindige. Alle combinaties van primaire kleuren met secundaire kleuren vormen de laatste categorie: de tertiaire kleuren. Die kleuren zijn meestal beter als complement op andere kleuren, of om een subtiele toets aan uw woning te geven.
Waarom is dat onderscheid nu belangrijk? Wanneer u die kleuren samenzet, verkrijgt u een soort kleurenwiel. Dat is een handig schema dat u kunt gebruiken om meerdere kleuren te kiezen: ofwel kiest u kleuren die elkaar ondersteunen. De bovenste helft van de schijf is warmer: die groep komt van pas wanneer u zult kiezen voor landelijke kleuren. Maar daarover verder meer.
Zoals u kunt zien in het kleurenwiel hebt u binnen dezelfde kleur bepaalde tinten of intensiteiten. Die bepalen hoe fel de kleur is en hoezeer ze vermengd is met wit. Kleuren met veel wit, of een lage intensiteit, worden ook wel pastelkleuren genoemd. In uw landelijk interieur is het belangrijker om met verschillende intensiteiten te spelen dan met verschillende kleuren. Zowel lichte als donkere kleuren zullen daarin een cruciale rol spelen.
Het landelijke thema
Dan komt een heel unieke stijl naar boven: de landelijke woonstijl. Daarin speelt de natuur een monumentale rol. De link met de kalmte van het platteland staat centraal. Daarbij komt heel wat authenticiteit kijken: de materialen die u in uw landelijk interieur gebruikt, zijn vaak artisanaal en bijzonder duurzaam. Maar de stijl betekent zo veel meer dan dat:
Zeker buiten is de landelijke stijl prominent: daar is de link met de natuur het makkelijkst te maken.
- Duurzame materialen betekenen een hoge kwaliteit in uw woning
- Vaak geeft ze uw interieur of uw terras en tuin een artistiek en exclusief tintje
- Landelijke verlichting is uniek in zijn soort en brengt de rust van het natuurlijke buitenlicht in huis
Kleuren zijn daarin allesbepalend. Door de juiste landelijke kleuren te gebruiken kunt u die link heel mooi leggen. De landelijke woonstijl kenmerkt zich door vooral pure en zachte kleuren die u een vrij maar toch gezellig gevoel meegeven. Landelijke kleuren zijn subtiel en sfeerbrengend en scheppen een warm gevoel: vandaar dat de bovenste helft van het kleurenwiel dikwijls meer van pas komt. En de link met de natuur is nooit ver te zoeken. Van gordijnen tot landelijke decoratie: elke kleur speelt een rol.
Landelijke verlichting toont het sterke karakter van de houten op donkere plaatsen.
Landelijke kleuren hebben een sterke psychologische waarde. Om die gevoelens te ondersteunen en zelfs te versterken, hebt u nood bovendien aan goede verlichting. Degelijke landelijke verlichting ondersteunt het kleurenschema met een prachtig subtiel licht: zeker wanneer hun armatuur in lijn is met dezelfde authentieke stijl van uw woning. Zowel binnen als buiten: ook op uw terras en in uw tuin wilt u de bestaande kleuren van de natuur voorzien van een gezellige dosis licht.
Hoe maakt u de landelijke woonstijl nog sterker?
Om dat natuurlijke karakter helemaal tot zijn recht te laten komen, is het belangrijk dat uw woning overeenstemt met het kleurenschema van buiten. En dat is niet het hele jaar door hetzelfde: de seizoenen brengen geleidelijke, maar toch ingrijpende veranderingen met zich mee. Aan u om die evolutie ook binnenshuis te implementeren, zij het subtieler:
- Winterkleuren zijn erg onderscheidend. Ze creëren warmte in huis en zijn tegelijkertijd rijk en aangenaam voor het oog. In de donkere maanden zijn lichte kleuren erg welkom. Contrasten zijn bijzonder gegeerd. Al blijft het best subtiel: u spendeert meer tijd binnenshuis, dus wilt u voldoende gezelligheid combineren met een energieke touch.
Landelijke verlichting brengt een gezellige sfeer in de donkere winterperiode:
- In de lente bloeit de natuur terug open. Het zonnetje wordt als het ware opnieuw wakker. Daarom mogen uw landelijke kleuren een stuk frisser. In uw interieur vertaalt u dat met zachte, heldere kleuren die het zonlicht na de duisternis in de winter terug in huis halen. Pastelkleuren zijn daarom bijzonder mooie lentekleuren.
In de lente is het van belang om uw tuin ook een frisse touch te geven: subtiele spots kunnen u helpen om uw kleurige planten op te fleuren wanneer het donker wordt.
- De zomer is sereen en kalm: de hete zon voert een warme wind aan die u laat zoeken naar het comfort onder een schaduwrijke boom. Het frisse, nieuwe landschap van de lente smelt hier als het ware weg: het felgroene gras in uw tuin krijgt een subtielere, zachtere kleur. Diezelfde tinten wilt u doortrekken in uw interieur. De zomer is een erg delicaat kleurenschema. Het is belangrijk om te contrasteren: de verkoeling van donkere kleuren samen met de heldere pastelkleuren zorgen voor een perfecte match met de natuur.
Zomerkleuren zijn vaak iets donkerder, waardoor het fellere licht van buiten uitgebalanceerd wordt.
- In de herfst is de link met de natuur bijzonder sterk. De bladeren verkleuren scherp, en het hele landschap krijgt een volledig nieuwe look. De landelijke kleuren zijn nu vurig en hebben sterke aardetinten. Complementen krijgt u met variaties binnen diezelfde grondkleuren.
Wanneer u seizoenen implementeert in uw kleurenschema, haalt u nog een sterk kenmerk van de landelijke woonstijl naar boven: het tijdloze karakter. Uw woning blijft telkens optimaal aangepast aan de natuur. Dat draagt op zijn beurt dan weer bij tot de rustgevende en gezellige sfeer. Over de specifieke kleuren leest u meer in het volgende onderdeel.
Welke landelijke kleuren kunt u nu specifiek gebruiken?
In de kalme landelijke woonstijl kiest u best niet te veel kleuren: drie à vier volstaan in feite. Maar dat betekent niet dat uw interieur een saaie indruk krijgt. Integendeel: binnen die drie kleuren kunt u nog steeds een keuze maken uit de oneindige variaties in intensiteit. Concreet betekent dat dus dat u een drietal primaire, secundaire of tertiaire kleuren kiest, waarmee u dan vrij bent om te bepalen hoe intens u die kleuren wilt. De volgende opsomming illustreert die veelzijdigheid met een aantal voorbeelden:
- Wit is een erg neutrale kleur die haar plaats tussen uw landelijke kleuren meer dan verdient. Ze straalt puurheid en integriteit uit. Minder geschikt voor decoratie in landelijke stijl, maar perfect om te combineren. In de landelijke woonstijl is wit een echte basiskleur. Daardoor is ze niet echt te koppelen aan een bepaald seizoen.
Let wel: ook bij wit bestaan er vele variaties. Ze is het resultaat van de mengeling met allerlei andere kleuren. Vermijd bijvoorbeeld het echt pure wit om een steriel gevoel te voorkomen. Kies voor zachtere vormen die vermengd zijn met plantenkleuren en aardetinten: denk aan het gelige eierschaal en ivoor of het meer groene beige en rookwit. Dat kunt u zowel bereiken met behangpapier landelijke stijl als met landelijke meubels, bedlinnen of decoratie.
Wit is niet zomaar wit: de verschillende tinten vormen een mooi geheel samen met een gezellige grijsgroene toets in uw landelijke slaapkamer.
- Zwart is een niet te verwaarlozen kleur bij uw landelijke woning. In cottage-woningen is licht bijzonder belangrijk. Daarom zou u op het eerste gezicht proberen om zwart te vermijden. Toch maakt ze een cruciaal deel uit van uw landelijke kleuren. Zwart is perfect om een accent te leggen, zeker in combinatie met aardetinten. Wanneer u ze met mate gebruikt, geeft zwart uw landelijke woning een gesofistikeerd en stijlvol cachet.
De bruine aardetinten als accent worden perfect aangevuld met een zachtere beige kleur: perfect als herfstkleuren in uw landelijke woonkamer.
- Aardetinten zijn een erg brede categorie. Hierbinnen vallen onder andere bruin, rood en oranje. Op het eerste gezicht zijn aardetinten voornamelijk herfstkleuren, omdat ze sterk doen denken aan het afgestorven gebladerte. In de landelijke stijl is een donkere roestkleur bijzonder mooi als accent.
Als landelijke verfkleuren zijn ze in dat opzicht ideaal om een ruimte een diep karakter te geven, of om ze juist groter te laten lijken. Rood associeert u makkelijk met vuur en woede, maar in een zachte pastelvorm bereikt ze juist het tegenovergestelde. Een zachte, bijna roze tint brengt comfort. Die is ook erg geschikt als lentekleur.
- Plantenkleuren linken sterk aan de lente en de zomer. Hieronder valt uiteraard groen, maar ook bijvoorbeeld geel. Felgroen hoort zoals de meeste felle en heldere niet thuis bij de landelijke kleuren. Dat zou te storend kunnen zijn. Toch is een zachte, subtiele groene tint bijzonder mooi. In een lente- en zomerinterieur is groen de perfecte aanvulling op de groene wittinten en bijvoorbeeld het rustgevende mosgroen, de frisse olijfkleur of een rijk bosgroen.
In de rustieke woonstijl is ze erg mooi omwille van haar rustgevende en heldere karakter. Groen doet u als geen ander denken aan de natuur. Geel komt iets minder vaak voor in de landelijke woonstijl, maar daarom mag u ze zeker niet over het hoofd zien. Ze is perfect om een subtiel extraatje te geven aan de aardekleuren rood, bruin en oranje. In de tuin gebruikt u best vooral een combinatie van aardetinten en plantenkleuren: denk bijvoorbeeld aan het duurzame maar rustgevende karakter van houten of rotan tuinmeubelen. Die gezellige sfeer is cruciaal in uw landelijk interieur.
Rotan tuinmeubels vloeien prachtig over in de natuur.
- Zeekleuren zijn minder geschikt voor de landelijke woonstijl. Daaronder rekent u voornamelijk blauw en eventueel paars. Dat betekent niet dat u ze volledig moet mijden: soms zijn een donkerblauwe gordijnen bijzonder mooi als zomerkleur. Blauw is perfect om een verkoelend effect te creëren op warme zomerdagen. In combinatie met een wat rodere kleur geeft ze een bijna royale uitstraling. Maar overdrijf niet: te veel blauw zou kunnen raken aan de landelijke gezelligheid. In ruimtes als de keuken is blauw uit den boze.
In uw landelijke keuken zou blauw kunnen verhinderen dat u van uw maaltijd geniet. Gebruik hier vooral wit: als een blank canvas waarmee u puur en integer kunt koken.
Hieronder vindt u een overzicht van de mooiste combinaties van landelijke kleuren, met vermelding van hun HTML-code:
Samengevat
In uw landelijke woonkamer schept een mooi kleurenschema een gezellige sfeer.
Een mooi schema van landelijke kleuren biedt uw woning twee waardevolle zaken:
- een warm sfeergevoel;
- en een hoogstaande, professionele look.
En de landelijke of rustieke stijl brengt de warmte van de natuur naar binnen. Vandaar dat u die kleuren best laat overeenstemmen met de omgeving. Dat ondersteunt het duurzame en tijdloze karakter van de landelijke stijl. Afhankelijk van uw wensen en noden, zijn er gelukkig tal van middelen die u kunt inzetten in het kleurenpallet van uw huis: van behangpapier landelijke stijl en gordijnen landelijk interieur tot prachtige verlichting die als kers op de taart uw woning helemaal omtovert tot een oord van sfeer en rust. Kortom: landelijke kleuren geven u de sfeervolle en authentieke toets die cruciaal is voor uw woning.
Wenst u meer tips te ontvangen? Schrijf dan in voor onze maandelijkse sfeertips.