Menu
0
Persoonlijke service
Maatwerk
Passie voor artisanaal werk
Gemakkelijk bestellen met Shoplogin

Landelijke buitenverlichting

Bestel de mooiste landelijke buitenverlichting bij Feluce. Artisanale producten ✔ Sfeervol ✔ Mooie verlengstukken van uw landelijk interieur ✔

De rol van buitenverlichting mag u niet onderschatten. Hoe gezellig u het ook vindt om in de bescherming van uw interieur te blijven, toch hebt u een natuurlijke drift om naar buiten te gaan. Zeker wanneer het mooi weer is buiten. Veel van die uren spendeert u in het comfort van uw eigen tuin. Daarom is het belangrijk om goede buitenlampen te kiezen die dat comfort verzekeren. Maar hoe precies?

Uw tuin: waar de wortels van uw landelijke woningstijl liggen

U steekt veel moeite in het zorgvuldig ontwerpen van uw tuin. En terecht. U wilt ook daarvan kunnen genieten. Een mooi landschap met prachtige natuurelementen. Denk aan een prachtige oude eik midden in uw tuin. Of misschien een imposant standbeeld bij een keurig afgelijnd vijvertje.

Dat is de kracht van een mooie tuin: een paar prachtige, indrukwekkende vormen die de aandacht trekken en de richting bepalen. Vaak wilt u uw tuin extra verfijnd maken: daarop spelen landelijke lampen voor buiten in. Ze belichten de mooiste elementen in rond uw huis én zien er waardevol uit.

Goede landelijke buitenlampen creëren dus focuspunten in uw tuin. Dat is erg belangrijk: het is niet de bedoeling om een casino-effect te krijgen door te overweldigend fel licht te gebruiken. Het is beter om met een beperkt aantal lampen sfeer te scheppen. Verlicht daarom subtiel en speel met het natuurlijke ritme dat eigen is aan uw tuin. Bepaal wat de aandacht verdient.

Tuinverlichting paal landelijk
Landelijke buitenverlichting als deze geeft richting en structuur aan uw tuin

Kortom: de juiste lamp op de juiste plaats. Wanneer u rekening houdt met uw omgeving, en dus de mooiste plekjes rond uw huis, kunt u de landelijke buitenverlichting daaraan aanpassen:

  • De technische eigenschappen van de lamp: de lichthoeveelheid en de kleurtemperatuur. Onthou daarbij dat tuinverlichting vaak dient om te verlichten in het donker. Op dat moment zijn uw ogen ook beter aangepast. Dikwijls moet u dus niet zo intens belichten als u denkt.
  • De plaatsing van de tuinlampen: welk perspectief wilt u creëren? Hoeveel lampen hebt u daarvoor nodig en waar wilt u die plaatsen?
  • De rol van de armatuur op zich: steekt u ze subtiel weg of heeft ze een centrale rol in uw tuin? Landelijke buitenlampen zijn vaak een prachtig stuk op zichzelf: ze trekken de aandacht maar ondersteunen het rustige natuurlijke ritme in uw tuin.

 

Landelijke buitenverlichting: een meerwaarde voor uw tuin

Dat is waar een landelijke buitenlamp zorgt voor dat tikkeltje meer. Ze geven de omgeving rond uw huis een artistieke ondertoon. De lampen zijn vervaardigd uit zeer waardevolle materialen als brons, koper, messing of chroom. Ondersteund door hun subtiele kleuren geven ze rust én stijl een vaste plaats in uw tuin.

Landelijke wandlamp
Landelijke tuinverlichting werpt een kunstzinnig accent op de plaatsen die aandacht verdienen

Die kunstzinnige toets gaat hand in hand met de kwalitatieve LED-technologie. Dat blijft immers altijd het uitgangspunt: licht creëren op een goede manier, die volledig inspeelt op de noden van uw tuin, oprit of terras.

 

Wat wilt u met de landelijke lamp bereiken?

Zoals bij rustieke binnenverlichting is het noodzakelijk om de verschillende lichttypes te combineren. Bij rustieke buitenverlichting is het een kwestie van subtiele nadrukken te leggen op wat het meeste aandacht verdient. Ook buiten kunt u namelijk spreken van verschillende lichtlagen:

  • Omgevingsverlichting: tuinverlichting moet u een veiligen geborgen gevoel geven. Soms is dat letterlijk: u wilt uw oprit afschermen voor indringers, of u wilt dat u voldoende kunt zien waar u loopt of rijdt. In andere gevallen neemt u die definitie figuurlijker: omgevingslicht dient dan als sfeerverlichting. Die nood aan sfeer bewijst als geen ander dat u meerdere lichtbronnen moet combineren.
  • Accentverlichting: die sfeer kunt u het beste bereiken als u de bovenstaande lichtsoort samenbrengt met accentverlichting. Dat is cruciaal voor buitenshuis. U legt er de nadruk mee op bepaalde kernpunten in uw tuin. Dikwijls speelt de armatuur daarbij een grote rol: een landelijke buitenlamp kan evengoed een centraal punt zijn in de tuin.
  • Taakverlichting: die is iets praktischer van aard. Ze dient vooral om bepaalde activiteiten te ondersteunen. Denk aan de warme zomeravonden: u bent buitenshuis gezellig aan het tafelen op het terras en praat er gezellig bij met familie en vrienden. Goede taakverlichting maakt zulke zaken aangenamer.

Combineren is dus de boodschap. Maar vaak veranderen uw wensen tijdelijk. In dat geval zijn lampen met dimmers een serieuze meerwaarde. Op die manier kunt u de hoeveelheid verlichting regelen en aanpassen aan elk moment:

  • Een bepaalde mood of gevoel creëren: een zachter licht zorgt voor meer gezelligheid
  • De nadruk leggen op een bepaald onderdeel van uw tuin: wanneer u op het terras zit, hebben de elementen in de buurt misschien meer aandacht nodig. Met een dimmer kunt u die focus veranderen.

Bij tuinlampen is het bijzonder belangrijk om goed te plannen. Zeker wanneer u ervoor kiest om dimmers te installeren. Best verwerkt u die niet in het hele systeem: dan zou u gewoon de felheid van alle lampen samen op het terras of in de voortuin controleren. U kiest er dus best voor om de bepaalde lampen van afzonderlijke dimmers te voorzien. Zo kunt u nog makkelijker de nadruk leggen en veranderen. En dus telkens de meest geschikte sfeer creëren.

 

Verschillende plaatsen en elementen die u wilt verlichten

Al die eigenschappen kiest u in functie van de specifieke plek die u wilt verlichten. Zoals binnenshuis kunt u in feite de hele omgeving rond uw huis denkbeeldig opdelen. Elk van die onderdelen heeft bepaalde eisen:

  • De voortuin: daar wilt u de mensen uitnodigen en welkom heten. U schept er visuele interesse en creëert structuur. Dat doet u voornamelijk met accent- en omgevingsverlichting. De mooiste elementen verdienen immers focus. Het geheel ondersteunt u dan met subtiele omgevingsverlichting om tot een evenwichtig geheel te komen.
  • De oprit is een belangrijk onderdeel van uw voortuin dat wat specifieke aandacht verdient. Hier hebt u vooral nood aan veiligheidslicht. U kunt dat vergelijken met verlichting bij paden: de bedoeling is om richting te creëren. En globaal zo goed mogelijk licht te brengen zodat u ziet waar u loopt of rijdt.
  • Paden zijn meestal relatief smalle stroken die u en uw gasten naar uw woning toe leiden. Hier hebt u nood aan gerichte lampen die hun focus leggen op het pad zelf. Zo krijgt u een visuele richtingsaanduiding. Wel is het erg belangrijk om ook rekening te houden met de nabije omgeving. Padverlichting moet daar goed rekening mee houden. Zijn er in de buurt bijvoorbeeld planten die zorgen voor een duidelijke afscheiding? Of blijven de fysieke grenzen vaag? In dat laatste geval kiest u best voor buitenlampen die de zone visueel afbakenen.
  • De voordeur is een van de belangrijkste punten van uw voortuin. Ze valt als eerste op wanneer iemand uw prachtige woning benadert. Het is dus belangrijk om de lampen groot genoeg te houden. Zeker wanneer ze aan beide kanten hangen, bepalen ze een sterk evenwicht. Die brengt rust in uw een landelijke woonstijl.
  • Het terras in uw achtertuin: vaak hebt u minder licht nodig voor buiten tafelen dan u denkt. Terrasverlichting kan een mooi entertainend effect bereiken voor op de warme zomeravonden.

 

Een landelijke wandlamp als deze versterkt de uitstraling van uw woning

Landelijke wandlamp buiten

 

Landelijke verlichting voor bomen

Bomen zijn prachtige elementen in om het even welke tuin. Ze laten ons - letterlijk en figuurlijk - ademen. Ze geven een ruim gevoel aan uw tuin. Zeker in een landelijk thema is dat bijzonder belangrijk: rust en ruimte staan daarin centraal. Met goed geplaatste tuinlampen kunt u die boom zelfs na zonsondergang een kunstzinnige toets geven.

Zoals bij de andere elementen rond uw huis, moet u rekening houden met hetgeen u zult verlichten. En het effect dat u daarmee precies wilt bereiken. Een prachtige boom wilt u in de kijker zetten. Licht geven. Maar hoe precies? Wanneer u een boom wilt verlichten, vertrekt u van twee punten:

  • Uw perspectief. Eerst en vooral moet u bepalen vanuit welke hoek of hoeken u de boom het meeste zult bewonderen. Met die informatie kunt u uw keuze in tuinverlichting grondig onderbouwen. Stel dat u een grote eik als centraal punt in uw achtertuin hebt. U bekijkt die vanuit verschillende hoeken. Het spreekt voor zich dat u die dan vanuit meerdere hoeken verlicht.
  • De grootte van de boom. Een grotere eik heeft meer lampen nodig, toch? Vaak wel. Maar het is een kwestie van goed om te springen met de soorten verlichting die u gebruikt. Bij een gemiddelde boom kunt u het bij 1 à 2 lampen houden: eentje, met een smallere straal, gericht op de stam. De andere richt u dan op de kruin. Bij grotere bomen kunt u meerdere lampen gebruiken. Vaak geeft het een erg artistieke feel als u ook een lamp in de kruin zelf plaatst, al hangt dat sterk af van de dichtheid van het gebladerte.

 

Over het algemeen plaatst u spots best op een afstand waarbij er niet te veel licht verloren gaat en andere elementen achterop gaat verlichten. Bij kleine tot middelgrote bomen plaatst u de spots best op ongeveer een halve meter. Al zijn ook dat maar richtlijnen die u gerust mag veranderen. De rustieke stijl steunt sterk op een sfeer die optimaal aansluit bij de omgeving, die u met landelijke lampen voor buiten kunt bereiken.

Een mooi effect dat u kunt gebruiken voor bij verlichting voor bomen is driepuntsverlichting. Die wordt vaak toegepast op bomen, maar bereikt een net zo kunstzinnig effect bij een imposant standbeeld. U gebruikt drie lampen die u verspreidt binnen een vlak van 180° graden ten opzichte van de boom of het standbeeld. De opstelling is vrij simpel, maar creëert een zeer artistiek gevoel. Ze ziet eruit als volgt:

  • U plaatst een eerste spot vlak voor de boom of het standbeeld, mooi gericht op het midden. Die lamp symboliseert in feite uw standpunt.
  • Een tweede, meer verspreidend licht richt u op de rechterzijde van het beeld of de boom.
  • Tot slot zet u een derde lamp recht tegenover die tweede lamp, aan de linkerzijde.

 

Landelijke buitenverlichting

Een tuinspot accentueert mooi de contouren van uw bomen en struiken

 

Verschillende landelijke lampen voor buiten

Voor elk van die doeleinden zijn er verschillende soorten buitenverlichting die u kunt gebruiken. Voor een maximaal sfeereffect is het echter belangrijk dat u die op elkaar laat inspelen. U kiest dus best voor een evenwicht tussen:

  • Lampen die vooral belangrijk zijn om andere zaken te voorzien van sfeerlicht;
  • En lampen die op zichzelf een decoratief hoogstandje zijn. Zeker bij landelijke buitenverlichting spelen die mooie armatuur een grote rol.

De onderstaande lijst geeft summier de verschillende soorten en hun doelen weer. Meestal kan één lamptype verschillende functies vervullen:

  • Landelijke gevelverlichting doopt uw huis in een stijlvol licht. Ze maakt van uw gevel een aandachttrekker die u en uw gasten meteen welkom doet voelen dankzij het warme licht. Vaak komt ze voor als wandverlichting.
  • Landelijke terrasverlichting zorgt ervoor dat u extra kunt genieten van uw terras op warme zomeravonden. Die is minstens even belangrijk als prachtig meubilair op het terras. Ze creëert een subtiele gloed én zorgt ervoor dat u voldoende gezellig licht krijgt. Bovendien geven decoratieve terraslampen een esthetische meerwaarde.

Bij terrasverlichting horen uiteraard ook grondspots. Vaak is hierbij veiligheid de prioriteit: daarom is het nuttig om lampen te kiezen die niet storen. Toch betekent dat niet dat ze geen esthetische meerwaarde hebben. Ze versterken de rust van uw landelijk huis.

Landelijke terraslamp

Een landelijke terraslamp creëert warmte en gezelligheid in uw tuin

  • Tuinverlichting met landelijk karakter legt de nadruk waar u het wil. De mooiste aspecten in uw tuin krijgen voldoende licht. Denk aan een standbeeld, een vijver, een mooie boom of een plant. De landelijke stijl van de lamp ondersteunt perfect de natuurlijke sfeer in uw tuin.

Binnen landelijke tuinverlichting vindt u ook landelijke paalverlichting: verlichting langs de paden zorgt voor een mooi evenwicht. Bovendien bepaalt ze mee de structuur van heel uw tuin. U plaatst ze best elke 3 tot 5 meter: zo creëert u individuele lichtvijvers die u en uw gasten uitnodigen om verder te wandelen. Landelijke paalverlichting is een vorm van padverlichting: die is vooral gericht op accentverlichting, maar de decoratieve kant staat erbij centraal. Meer dan andere lampen is paalverlichting uitstekend om met de prachtige rustieke armatuur te pronken.

Buitenlampen kunt u makkelijk automatiseren. Lichtsensoren of tijdsinstellingen zorgen ervoor dat ze automatisch branden van zonsondergang tot zonsopgang. Bovendien kunt u met een paar goed geplaatste bewegingssensoren uw tuin beveiligen. Die schrikken indringers af. Anderzijds hoeft u zo zelf niet te zoeken naar een schakelaar wanneer u thuiskomt. Let wel: die sensoren richt u best niet op reflecterende oppervlakken. Daardoor zouden uw tuinlampen ongewenst kunnen aanspringen.

 

Vergeet de kleurtemperatuur niet: de Kelvin-waarde

Een kwalitatief lichtschema in uw tuin betekent niet alleen keurig geplaatste lampen. U houdt ook best rekening met de intensiteit én de kleurtemperatuur van uw buitenverlichting. Het is de bedoeling dat u uw tuin op een evenwichtige manier belicht zodat u een natuurlijk gevoel krijgt. De lichttemperatuur speelt daarbij een niet te verwaarlozen rol.

LED-technologie biedt heel wat flexibiliteit, zeker op vlak van de kleurtoon van uw licht. Maar voor landelijke tuinverlichting kiest u best tussen twee kleuren:

  • Voor een heel warme tint in de herfst en winter: 2100 Kelvin is de optimale waarde, zeker wanneer u de herfstkleuren beter wilt doen uitkomen bij uw tuinverlichting of wanneer u warmte wilt creëren bij uw woning. Om deze kleurtemperatuur te bereiken kunt u gebruik maken van de Kelvin-filter die ervoor zorgt dat uw lichtkleur nog warmer wordt. Landelijke buitenverlichting versterkt hierbij nog het warme en knusse gevoel.
  • Voor een warme tint in de lente en zomer bij uw tuinverlichting: 2700 tot 3000 Kelvin is hier de optimale waarde. Die kleurtemperatuur geeft de groene kleuren beter en natuurlijker weer.

Onderstaand schema geeft een goed beeld van welke kleurtemperatuur geschikt is in welk seizoen alsook de afstand die u moet respecteren voor de verlichting van uw tuin:

Schema plaatsing tuinverlichting

 

Bestand tegen de elementen: waterdicht en stofdicht

Rustieke buitenverlichting verschilt op een vlak volledig van rustieke binnenverlichting. Ze moet tegen een stootje kunnen. Tegen vuil en water, om precies te zijn. Goede lampen voor buiten zijn uitgerust met een IP-code. Die geeft de mate aan waarin uw lamp bestand is tegen allerlei natuurlijke indringers. De code bestaat minstens uit twee cijfers.

Het eerste cijfer geeft de mate weer waarin het bestand is tegen stof en vuil:

  • 0: geen bescherming tegen vuil
  • 1: bescherming tegen vuil groter dan 50 mm
  • 2: bescherming tegen vuil met een maximale diameter van 12 mm
  • 3: bescherming tegen vuil met een maximale diameter van 2,5 mm
  • 4: bescherming tegen vuil met een maximale diameter van 1 mm
  • 5: beschermd tegen het meeste schadelijk stof
  • 6: volledig stofdicht

 

Het tweede cijfer toont dan weer de mate waarin de lamp bestand is tegen vocht:

  • 0: geen bescherming tegen vocht. Lampen met die codering gebruikt u best met voorzorg.
  • 1: druppelend water dat recht naar beneden valt. Vergelijk het met zachte regen.
  • 2: water dat naar beneden valt in een hoek van 15° ten opzichte van de lamp.
  • 3: water dat naar beneden valt of spat in een hoek van 60° ten opzichte van de lamp.
  • 4: beschermd tegen water dat uit alle hoeken sproeit of spat. Dit is uitstekend op plaatsen waar de regen serieus kan opspatten, bijvoorbeeld.
  • 5: beschermd tegen water dat uit alle hoeken spuit. Het verschil met de vorige waarde is dat ze ook beschermd is tegen hardere stralen.
  • 6: beschermd tegen zeer sterke waterstralen.
  • 7: beschermd tegen tijdelijke onderdompeling op maximaal een meter diepte.
  • 8: volledig vochtdicht en beschermd tegen onderdompeling dieper dan een meter.

 

Samengevat

Uw thuis is zoveel meer dan wat zich binnen de muren afspeelt. De omgeving er rond: de achtertuin, het terras, de voortuin, oprit en de paden naar de deur zijn een verlengstuk van uw interieur. Elk van die elementen vraagt een heel eigen aanpak. Sfeer speelt daarbij een erg belangrijke rol. Landelijke buitenverlichting ondersteunt dat gevoel nog meer: de prachtige armaturen geven uw tuin een kunstzinnig kantje. Belangrijk daarbij is dat ze bestand zijn tegen de uitdagingen van het weer. Het uitgangspunt van landelijke buitenverlichting is immers dat u zich kunt thuis voelen: ook buitenshuis.

Lees meer
Lees minder
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Schrijf nu in en ontvang onze sfeertips

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00